Ergela Đakovo osnovana je 1506 godine što je svrstava među naj stariju Ergelu u Europi.
Danas kao Državna ergela lipicanaca Đakovo, za uzgoj i selekciju konja koristi dvije lokacije – Pastuharnu, smještenu u srcu Đakova, i Ivandvor, u neposrednoj blizini grada. Osim uzgoja i selekcije konja, Ergela se bavi i dresurom čija kvaliteta se potvrđuje zauzimanjem zapaženih mjesta na konjičkim natjecanjima.
Brojnim nastupima u svijetu, đakovački lipicanci pronosili su i pronose glas o Đakovu i Đakovštini. Tako je, oduševljena nastupom đakovačkih lipicanaca na otvorenju Olimpijskih igara, engleska kraljica Elizabeta II., dobra poznavateljica ovih plemenitih životinja, 1972. posjetila Ergelu i provezla se gradom slavnim i nadaleko poznatim četveropregom đakovačke ergele.
Na lokaciji Ergele u samom centru grada Đakova – Pastuharni – smješteni su pastusi koji tu prolaze dresuru i obuku za konjičke športove, terapeutsko jahanje, vožnju dvoprega i četveroprega te školu jahanja.
Aktivnosti Pastuharne zbog svoje atraktivnosti i zanimljivosti privlače domaće i strane turiste koji je obilaze u velikom broju te se godišnje bilježi više od 10.000 posjeta.
Ja osobno mislim da je Ergela đakova jedna od boljih u Europi koja se bavi uzgojem kvalitetnih grla lipicanske pasmine, ja osobno imam dvije kobile sa ergele koje su potomci pastuha koji je zabilježen u matičnu knjigu lipicanaca iz 1823 godine...!!